620

Google створила автомобіль, що може їздити без дій водія

Автомобіль від Google

Стало відомо, що декілька днів тому компанія Google офіційно представила автомобіль власного виробництва, який вміє легко об’їжджати різні перешкоди на високій швидкості без участі водія. Дана розробка була продемонстрована на конференції з нових технологій, яка має назву TED 2011.

За словами фахівців, ця система повністю готова до використання, але її впровадженню перешкоджає лише недостатньо пропрацьоване законодавство в даній сфері.

Відомо, що робота над роботизованими транспортними засобами у компанії Google стартувала ще декілька років назад, але до осені 2010 року вся інформація трималася в секреті.

Для того, щоб машина могла їздити без участі водія, вона обладнана лідаром, який розташовується на її даху і служить для генерації тривимірної карти оточення машини. Також вона має: 4 спеціальних радари (3 спереду і 1 ззаду), які допомагають визначати відстань до перешкод; камеру, що розташовується біля дзеркала заднього виду і відстежує рухомі об’єкти; датчик положення, що розташований на задньому колесі – він допомагає орієнтуватися в просторі.

Дана система дозволяє управляти авто без участі водія в одному із стилів – «агресивному» або «обережному». Але, водій може втрутитися в будь-який момент. Для цього достатньо тільки натиснути відповідну кнопку або педаль гальма.

Керівником даного проекту є глава Стенфордської лабораторії штучного інтелекту, Себастьян Тран. Нагадаємо, що свого часу він створив один із найпопулярніших веб-сервісів Google – Street View.

Читайте також: